2013. március 13., szerda

Glikémiás Index diéta


Érzem, hogy itt az idő a tavaszi nagytakarításra és nem csak otthon, hanem a testemben is. Most egy diétával egyben fogom lenyomni a méregtelenítést is. Nem fogok divat diétát alkalmazni, mert tanultam Dietetikát és tudom, hogy többet ártanak, mint használnak, és nem látom értelmét annak sem, hogy a szervezetemtől megvonjam a hasznos tápanyagokat és hiányt idézzek elő. Szénhidrátot is fogok enni, csak nem mindegy, hogy milyet. És hogy min alapul ez a táplálkozási elv? Hát a Glikémiás Indexen (Továbbiakban: GI). Nem baj, ha ez nem mond sokat, mert mindjárt elárulom, hogyan is működik.

A szénhidrátok két csoportra oszthatóak: összetettekre és egyszerűekre. Az utóbbi, az olyan ételekben lelhetőek meg, mint a pékáruk, édességek, keményítős ételek. Az előbbit pedig a zöldségekben és gyümölcsökben találhatjuk meg. Ha egyszerű szénhidrátot fogyasztunk, akkor a vércukorszint hirtelen megemelkedik, és hogy csökkenjen, sok inzulint kell termelni, ami később cukorbetegséghez is vezethet. 

Hogyan működik?
Egy étel GI értéket az alapján kapjuk meg, hogy (és most mindenki figyeljen, mert bonyolult lesz) egy adott étel a vércukorszintet mennyire emeli meg, és hogy ez hány százaléka a cukor vércukorszint emelő képességéhez. Tehát ha van például 50 gr szénhidrát tartalmú fehér kenyerünk  akkor az ugyanannyira fogja megemelni a vércukrot, mint ha magát a cukrot ennénk. Tehát 50 gr fehér kenyérnek a GI 100 lesz. Míg a krumplinak 80. Rengeteg táblázat van fent a neten, felesleg bemásolnom ide. 

3 csoport van: magas (70-100), közepes (55-69), alacsony (0-55) GI tartalmú ételek. Szóval az étrend célja, hogy alacsony-közepes GI tartalmú ételeket együnk.
Jövő hétre összeírok egy hozzávetőleges étrendet, edzéstervet. Az biztos, hogy két-háromhetente szeretnék beiktatni egy víznapot.

Nem azért szeretnék diétázni, mert nem szeretem magamat úgy, ahogy vagyok, hanem hogy egészséges legyek. :)


♥ Ki tart velem? ♥ 

2 megjegyzés:

  1. Szia!:) Örülök, hogy valaki így látja ezt az egészet, és nem vakon megy valamilyen felkapott diéta után. Hosszú távon ez sokkal jobban megéri.
    Odafigyelek arra,hogy mit eszem, de még mindig nem elég tudatos a dolog. Elképzelhető, hogy én is nekiesem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én pedig örülök, hogy nem csak én látom így! :) Előbb-utóbb mindenkiben kialakul, hogy fejből tudja, hogy mi az ami jót tesz neki és nem kell mindig lázasan keresni a csomagoláson, hogy mennyi tápérték van bennük.
      Remélem, velem tartasz! :)

      Törlés