2013. január 31., csütörtök

Csodaszer #1

Mára már kezdik újra felfedezni a háziasszonyok, mint csodaszert, azonban sokáig csak úgy tekintettek rá, mint a szódagyártás melléktermékére. Szóval a csodaszerünk a szódabikarbóna lenne, ha valaki még nem ismert volna rá. :)

Ezen az oldalon rengeteg ötletet találhatunk a szódabikarbóna felhasználáshoz. Viszont vigyázzatok 1-2 tanáccsal, nehogy rosszul süljön el. Összeválogattam egy 13 pontból álló listát a felhasználására.

 1. Szájfrissítés.
  Egy kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze egy pohár vízzel és öblögessünk vele párszor. Frissebb lesz tőle a leheletünk. (Ne alkalmazzuk túl sokszor)
 2. Savlekötés.
  Enyhíti a gyomor panaszokat, puffadtságot. Óvatosan használjuk, ha panaszaink többször előfordulnak érdemes felkeresni egy orvost és kivizsgáltatni magunkat! 
 3. Hajmosás.
  Samponunkra szórjunk egy kevés szódabikarbónát, ezáltal hatékonyabban távolítja el a koszt és a zsírt. 
 4. Súrolószer.
  Szórjunk a szivacsra egy kis szódabikarbónát és dörzsöljük át a csempéket, zuhanyt, és a csapot, majd öblítsük le.
 5. Mosogatószer.
  Adjunk 2 kanál szódabikarbónát a mosogatószerünkhöz, hogy az hatékonyabban tisztítsa meg edényeinket a zsírtól.
 6. Zsíroldó.
  Pár kanál szódabikarbónát és egy citrom levét keverjük össze, dörzsöljük be vele a sütőnket mindenhol. Hagyjuk egy éjszakára állni, majd másnap mossuk le. Sokkal környezetbarátabb megoldás, mintha hideg zsíroldót használnánk. 
 7. Tiszta bútor.
  A legtöbb szennyeződést leszedi a szódabikarbónás szivacs, akár még a zsírkrétát is. Van is egy filctollas pacánk, vajon azt is leszedi? :) 
 8. Frissebb ruhák.
  Rakjunk a mosószerhez 2-3 ek. szódabikarbónát, hogy frissebbek legyen a ruháink. A dohos szagokkal is elbánik. 
 9. Szagtalanítás.
  Egy kis tálkába szórjunk egy kevés szódabikarbónát és rakjuk a hűtőbe egy éjszakára, hogy elvegye a kellemetlen szagokat. Másnap szórjuk a lefolyóba vagy a szemetes aljába és hagyjuk ott is állni egy keveset.
 10. Szőnyeg gondok.
  Kellemetlen szaga van a szőnyegünknek? Szórjunk szét 1 csésze szódabikarbónát a szőnyegünkön, majd hagyjuk állni egy fél napot és porszívózzuk ki alaposan, így ha porszívónknak is kellemetlen szaga van, akkor az is megoldódik. 
 11. Macskaalom.
  Sok cica megfordult már az életemben, jól jött volna ez az ötlet akkor is! :)Szórjunk szódabikarbónát az alomdoboz aljába és arra rakjuk rá a macskaalmot.
 12. Illatosítás.
  Tegyünk egy anyag darabkába szódabikarbónát és cseppentsünk rá kedvenc illóolajunkból pár cseppet, majd kötözzük össze. Semlegesíti a szagokat és kellemes illatot kölcsönöz ruháinknak. (Az olyan illóolajok, mint a levendula és a citrom még a molyokat is távol tartják)
 13. Szúnyogcsípés.
  Egy csipetnyi szódabikarbónát összekeverünk pár csepp vízzel és a szúnyogcsípésre rakjuk. Hamar el fog múlni a viszkető, égető érzés. 
Szóval használjuk bátran, mert környezetkímélőbb és sokszor olcsóbb is.

Ezentúl minden hónapban megosztok veletek, valamilyen "csodaszert", amit 
széleskörűen felhasználhattok otthonotokban és a szépségápolásban is. :)♥ Ismertétek valamelyik praktikát már? ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése