Érzem, hogy itt az
idő a tavaszi nagytakarításra és nem csak otthon, hanem a testemben is. Most
egy diétával egyben fogom lenyomni a méregtelenítést is. Nem fogok divat diétát
alkalmazni, mert tanultam Dietetikát és tudom, hogy többet ártanak, mint
használnak, és nem látom értelmét annak sem, hogy a szervezetemtől megvonjam a
hasznos tápanyagokat és hiányt idézzek elő. Szénhidrátot is fogok enni, csak
nem mindegy, hogy milyet. És hogy min alapul ez a táplálkozási elv? Hát a
Glikémiás Indexen (Továbbiakban: GI). Nem baj, ha ez nem mond sokat, mert
mindjárt elárulom, hogyan is működik.
A szénhidrátok két csoportra oszthatóak: összetettekre és egyszerűekre. Az utóbbi, az olyan ételekben lelhetőek meg, mint a pékáruk, édességek, keményítős ételek. Az előbbit pedig a zöldségekben és gyümölcsökben találhatjuk meg. Ha egyszerű szénhidrátot fogyasztunk, akkor a vércukorszint hirtelen megemelkedik, és hogy csökkenjen, sok inzulint kell termelni, ami később cukorbetegséghez is vezethet.
Hogyan működik?
Egy étel GI értéket az alapján kapjuk meg, hogy (és most mindenki figyeljen, mert bonyolult lesz) egy adott étel a vércukorszintet mennyire emeli meg, és hogy ez hány százaléka a cukor vércukorszint emelő képességéhez. Tehát ha van például 50 gr szénhidrát tartalmú fehér kenyerünk akkor az ugyanannyira fogja megemelni a vércukrot, mint ha magát a cukrot ennénk. Tehát 50 gr fehér kenyérnek a GI 100 lesz. Míg a krumplinak 80. Rengeteg táblázat van fent a neten, felesleg bemásolnom ide.
3 csoport van: magas (70-100), közepes (55-69), alacsony (0-55) GI tartalmú ételek. Szóval az étrend célja, hogy alacsony-közepes GI tartalmú ételeket együnk.
Jövő hétre összeírok egy
hozzávetőleges étrendet, edzéstervet. Az biztos, hogy két-háromhetente
szeretnék beiktatni egy víznapot.A szénhidrátok két csoportra oszthatóak: összetettekre és egyszerűekre. Az utóbbi, az olyan ételekben lelhetőek meg, mint a pékáruk, édességek, keményítős ételek. Az előbbit pedig a zöldségekben és gyümölcsökben találhatjuk meg. Ha egyszerű szénhidrátot fogyasztunk, akkor a vércukorszint hirtelen megemelkedik, és hogy csökkenjen, sok inzulint kell termelni, ami később cukorbetegséghez is vezethet.
Hogyan működik?
Egy étel GI értéket az alapján kapjuk meg, hogy (és most mindenki figyeljen, mert bonyolult lesz) egy adott étel a vércukorszintet mennyire emeli meg, és hogy ez hány százaléka a cukor vércukorszint emelő képességéhez. Tehát ha van például 50 gr szénhidrát tartalmú fehér kenyerünk akkor az ugyanannyira fogja megemelni a vércukrot, mint ha magát a cukrot ennénk. Tehát 50 gr fehér kenyérnek a GI 100 lesz. Míg a krumplinak 80. Rengeteg táblázat van fent a neten, felesleg bemásolnom ide.
3 csoport van: magas (70-100), közepes (55-69), alacsony (0-55) GI tartalmú ételek. Szóval az étrend célja, hogy alacsony-közepes GI tartalmú ételeket együnk.
Nem azért szeretnék diétázni, mert nem szeretem magamat úgy, ahogy vagyok, hanem hogy egészséges legyek. :)
♥ Ki tart velem? ♥
Szia!:) Örülök, hogy valaki így látja ezt az egészet, és nem vakon megy valamilyen felkapott diéta után. Hosszú távon ez sokkal jobban megéri.
VálaszTörlésOdafigyelek arra,hogy mit eszem, de még mindig nem elég tudatos a dolog. Elképzelhető, hogy én is nekiesem:)
Szia! Én pedig örülök, hogy nem csak én látom így! :) Előbb-utóbb mindenkiben kialakul, hogy fejből tudja, hogy mi az ami jót tesz neki és nem kell mindig lázasan keresni a csomagoláson, hogy mennyi tápérték van bennük.
TörlésRemélem, velem tartasz! :)